Høvlebænk i "svensk ek" - Part 1

Man rammer perioder hvor at man virkelig forsømmer de sociale medier, hvilket i og for sig sikkert er sundt. Det lader dog hvem der finder mine udskejelser i værkstedet spændende lidt i stikken, hvilket jeg beklager. Der er sket, og sker fortsat rigeligt. Sommerferien er lang her på Capellagården, omkring 2½ måned, hvilket ikke huer mit snedkersind. Jeg har dog prøvet at nyde al tiden alligevel, og har også fået sneget lidt snedkeri ind hist og her. Jeg vil ikke prøve at samle i ét blogindlæg hvad som er hændt siden februar. Det må komme lidt i småbidder, hen af vejen, udenfor kronologisk rækkefølge. Et af de mere spændende og eventyrlige sidespring i foråret, har været ideen om at lave min egen høvlebænk. Det er jo et ekstremt centralt værktøj, måske det mest centrale, da det er her at alle møbler og projekter i og for sig legemliggøres. I løbet af foråret faldt jeg i snak med min gode kompis Jon, om hvor fantastisk det kunne være at lave vores egne høvlebænke, med massive toppe og hele pivtøjet. Vi vidste dog at man ikke lige falder over stammer i sådanne proportioner, og efter hvad vi kunne tænke og læse os frem til, så skulle sådanne tykkelser (14-15 cm) helst ligge og lufttørre i 10-15 år. Ak og ve, der var rigeligt med "men'er".

En eftermiddag lidt før påskeferien kom Jon tilbage til Capellagården efter en cykeltur stik vest for skolen. "Kristian!! Jeg har hittet vores høvlbænke!". Der var væltet et kæmpe egetræ i skoven vest for skolen. Kæmpe grenfri stamme de første 4 meter i længden, med en omkreds på knap 4 meter ved roden. Vi kontaktede bonden der ejer grunden, og fik en hurtig aftale i hus (bønder er herlige at forhandle med, der sker noget). Hvis vi ryddede vejen, så kunne vi få den del af stammen vi gerne ville have gratis. For 500 svenske kroner ville bonden fragte den 1.5 tons tunge stamme op til skolen. I påskeferien drog vi derfor med motorsave ned til egetræet, fik arbejdet os igennem kronen, savet stammen fri, fragtet denne til skolen, hvor vi savede den til toppe, ben, sarge mm. Så ville det heeeelt rigtige være at lade emnerne hvile i 10 år. Dette havde vi dog hverken tid eller tålmodigheden til. Hvor intet vover, intet vinder, så efter 2 måneder tog vi træet med i værkstedet. Det bliver dog næste "høvlbænke-indlæg" der beskriver dette. Her er nogle billeder til første kapitel.

Vi prøver at afgøre hvor gammel egetræet er. 250-300 år. Splinten er ualmindelig tynd, fantastisk stamme!

Vi prøver at afgøre hvor gammel egetræet er. 250-300 år. Splinten er ualmindelig tynd, fantastisk stamme!

1 stk. hamrende lækker overflade.

1 stk. hamrende lækker overflade.

Endetræet forsegles med lim, inden at vi pinder det op under halvtaget.

Endetræet forsegles med lim, inden at vi pinder det op under halvtaget.

"rester"

"rester"

Samtlige emner til 2 høvlbænke skåret i rumål. Toppe, sarge, ben, hylder, tvinger og "deadman".

Samtlige emner til 2 høvlbænke skåret i rumål. Toppe, sarge, ben, hylder, tvinger og "deadman".