Høvlebænk i "svensk ek" - Part 2

Det er i og for sig et godt stykke tid siden at høvlebænken stod færdig, og så alligevel ikke. Den arbejder fortsat, eftersom den massive top både skal tørre, og spændingerne sætte sig. Det sker lidt i etaper, og den sidste tid har det været et stort ryk. Fugtigheden er faldet til omkring 14-18%, hvilket er en fase hvor at træet arbejder utroligt meget. For et par dage siden fræsede jeg toppen plan og høvlede den efter. Derefter har jeg mættet den i rå linolie, og venter nu spændt på at se hvordan den ser ud, når at jeg vender hjem fra juleferie. Tror på at den er nogenlunde færdig med at vride og dreje sig, så jeg omsider har en plan overflade at arbejde på. 

Sarge med tapper. De er forskudt et par mm i forhold til indgangshullet for "dyvlerne", således at der opnås et tæt og stærkt bryst.

Sarge med tapper. De er forskudt et par mm i forhold til indgangshullet for "dyvlerne", således at der opnås et tæt og stærkt bryst.

Sarge og ben før samling.

Sarge og ben før samling.

Prøvesamling.

Prøvesamling.

Alle dele kommer fra samme stamme, lige på nær den indlagte slidliste i rønnetræ, tilhørende den såkaldte "deadman". Den ses ikke her. Hvad der ses er den såkaldte "Moxon"-tvinge, hvilken kan monteres ovenpå høvlbænken når at jeg behøver et længere spænd/fikstur. 

Alle dele kommer fra samme stamme, lige på nær den indlagte slidliste i rønnetræ, tilhørende den såkaldte "deadman". Den ses ikke her. Hvad der ses er den såkaldte "Moxon"-tvinge, hvilken kan monteres ovenpå høvlbænken når at jeg behøver et længere spænd/fikstur. 

Fersk træ fylder mindre og mindre, jo mere det tørrer. Dette billede illustrerer perfekt denne proces. Da jeg samlede høvlbænken var disse pløkker i rosentræ helt i niveau med egetræet. Over det sidste halve år kan man se hvor meget egetræet er skrumpet, i takt med at vandet har forladt cellerne. Så længe toppen vender korrekt gør dette intet. Det styrker i og for sig bare høvlbænken. Skøøøøøønt.

Fersk træ fylder mindre og mindre, jo mere det tørrer. Dette billede illustrerer perfekt denne proces. Da jeg samlede høvlbænken var disse pløkker i rosentræ helt i niveau med egetræet. Over det sidste halve år kan man se hvor meget egetræet er skrumpet, i takt med at vandet har forladt cellerne. Så længe toppen vender korrekt gør dette intet. Det styrker i og for sig bare høvlbænken. Skøøøøøønt.

Mere eller mindre på plads, omringet af de rette sager, værktøj og træ.

Mere eller mindre på plads, omringet af de rette sager, værktøj og træ.

Her begyndte det hele. 

Her begyndte det hele.