The Chair - Part 1

Vores første større projekt, hvilket løber indtil jul, er at fremstille en stol efter eget valg eller design. Jeg har valgt en kombination, og tegner på en spisebordsstol af eget design, imens at jeg laver Wegners PP503 / Den runde stol / The chair. Kært barn, mange navne. 

Stolen har jeg valgt af flere årsager. Det er først og fremmest en fremragende håndværksmæssig udfordring, og den har sandelig givet mig sved på panden i visse momenter indtil videre. Hvis Wegner havde levet endnu, ville han være fyldt hundrede år, i år. Dette er blevet fejret med stor stil rundt om i landet og resten af verden, med store retrospektive udstillinger mm. Min hyldest til en håndværker og designer af særlig klasse, er denne udgave af den runde stol, hvor jeg føler det bedste af alle udgaverne er samlet. Så vidt jeg kan læse, og høre, er stolen oprindelig tænkt i egetræ, "typisk dansk" som Wegner har udtalt. Den første udgave af stolen, PP501, er med flet i sæde og ryg, men den næste udgave, PP503, har massivt træ i hele ryggen, samlet med armlænene i en stærkt og visuelt imponerende kileslidsning, min helt klare favorit. 

Kopier af Wegners tidlige tegninger, og digitale tegninger fra PP-Møblers hjemmeside, viser en ændring i kopstykkets linjeforløb og dimension. Kravene til størrelsen på træet til at fremstille ryg- og armlæn er på grænsen til det perverse, og tænker derfor at Wegner har lavet et kompromis på hans tidligere modeller, da det ganske enkelt ikke var muligt at få træet tykt nok i ét stykke. Den senere model, der nu produceres, synes at have et større svej i ryglænet, set i profil. Jaja, der kan spekuleres nok så meget. Jeg er igang med at give mit bud på denne tidsløse stol, og er godt på vej ind i den sidste face af projektet. Så her kommer en lidt sen "Part 1", og forhåbentlig inden jul en afsluttende "Part 2". 

Tegninger af den runde stol, hvor jeg blev nødt til at redigere en del, for at ramme de linjer og dimensioner jeg fandt korrekte...

Tegninger af den runde stol, hvor jeg blev nødt til at redigere en del, for at ramme de linjer og dimensioner jeg fandt korrekte...

De grove stykker til armlæn og ryglæn....

De grove stykker til armlæn og ryglæn....

Klodsmajor....

Klodsmajor....

Forsarge og bagsarge....

Forsarge og bagsarge....

En god mængde hjemmelavede skabeloner er det blevet til...

En god mængde hjemmelavede skabeloner er det blevet til...

Limet og klar til at blive formet....

Limet og klar til at blive formet....

Den grove form er svejfet ud på båndsaven, og det smilende rygstykke tager sig godt ud...

Den grove form er svejfet ud på båndsaven, og det smilende rygstykke tager sig godt ud...

Kileslidsning hvor armlæn møder ryglæn...

Kileslidsning hvor armlæn møder ryglæn...

Så vidt så godt...